pühapäev, 5. november 2023

WOMEX

Olen nüüd kolmel järjestikusel aastal osalenud delegaadina Euroopa suurimal maailmamuusikamessil WOMEX. 2021. aastal Portos, 2022 Lissabonis ja 2023 A Corunas ja sel aastal esinesime ka showcase festivalil Budapest Ritmo.

Kui püüda lühidalt kirjeldada siis võib WOMEXit iseloomustada kui ühte suurt sumisevat mesitaru. Igas kihis toimub midagi, kõik toimetavad mingil kombel isepäi ja kokkuvõttes ajavad kõik ühte asja. Ma ei kujuta ette, kas tavaliselt mingitel ärimessidel ka sellist õlgõlatunnet võib tekkida oma konkurentidega. 

Kuidas WOMEXil hakkama saada ja ellu jääda ja sellest ka kõige paremini kasu lõigata. Panen siis a kirja mõned mõtted, mis on nende aastatega tekkinud. 

1. Kui sa ei ole showcase esineja, siis on su eesmärk saada kokku võmalikult palju sinu poolt määratletud sihtgrupi esindajatega. Enne WOMEXit tee korralik eeltöö selles osas, kes messile tulevad ja kellega sa tahaksid edaspidi koostööd teha. Kõigil, kellel on Womexi pass saavad appis ligipääsu VirtualWomexile, kus on olemas kõigi delegaatide kontaktandmed. Enne Womexit saad meilitsi leppida nedega kokku kohtumised. 

2. Valmista ette oma materjalid ja info. Tee omale väike handout ehk tutvustav voldik kontaktandmetega, trüki nimekaart, korrasta koduleht, tekita inglisekeelsed materjalid, pane oma muusika Soundcloudi, Spotifysse, Fairmusi, Bandcampi, Youtube'i või mujale, kust see on kergesti kuulatav.  Vaata, et sinu lood oleksid sotsmeediakanalites maksuta kuulatavad. Plaate võid messile kaasa vedada, aga neid messil keegi eriti ei kogu,  va raadiojaamade esindajad. Teistel on kohvrid niigi täis ja mingit pahna kaasa ei veeta. Lennukipagas on 23kg max! Hoolitse et sinu materjalid oleks kerged, silmatorkavad ja "vajalikud".

3. Womexi ajal kohtu inimestega, suhtle kuidas suudad nii messialal kui ka messist väljaspool. Sõlmi uusi tutvusi, kõik artistid annavad sulle hea meelega nõu, kuidas nende kodumaal hakkama saada.

4. Peale messi vaata läbi kõik kogutud nimekaardid ja materjalid ja saada uudiskiri oma tegevusest neile, kellega oled kohtunud ja ka neile, kellega sa ei jõudnud kohtuda, aga sooviksid edaspidi koostööd teha. 

5. Oota vastuseid, kui neid ei tule, kirjuta uuesti. Võta teemaks oma uus singel, live video, kontserdid või midagi, mis näitab, et sa aktiivselt tegutsed. 

6. Kui saad vastused, ja jah sõna saada välja hinnapakkumine ja olemasolevad vabad ajad. -Kui saad eituse, saada välja soov teha koostööd järgmisel aastal. 

Ülejäänud on juba tehnilised küsimused. 

Kui tervena WOMEXilt koju jõuad, tee paar vaba päeva puhkust enne kui selle segadusega tegelema hakkad. 

Mina olen alati nimekaarti saades peale märkinud, mis laadi kontakt oli, ja mis laadi koostööd oodatakse.  Vahel ka lokid, habeme ja muud iseloomulikud tunnused. Siis ei pane kirjadega väga puusse. 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar