reede, 29. juuni 2012

Müüriladumine


Enne talguid



Hakkame täna Päikesemäel kivimüüri laduma, sest plaanis on vana talli varemetesse kena suveköök ehitada. Lubja ja tsemendi vedasime eile kohale, segumasin ootab juba müüri ääres ja kirjandust on ka hulgaliselt läbi loetud. Eks siis näis kuidas teooria praktikasse rakendatakse. Talgutele!!!


Pärast talguid

Lõpptulemus


Kuna sellesse blogisse satutakse piisavalt sageli müüriladumise kohta infot otsides, siis olgu öeldud, et pole see midagi nii keeruline töö, millega iseseisvalt, ilma ettevalmistuse ja kogemuseta hakkama ei saaks. Nüüd, mil esimene isetegemise kogemus on olemas, võib öelda, et ka õrnad naisterahvad saavad hakkama. Alumiste suuremate kivide tõstmisel võib muidugi mõne tugevama abi vaja minna.

Meie tegime müüri lubimördiga, kuna tegu on väliköögimüüriga, mis saab palju niiskust, ehk paisub ja kahaneb vastavalt ilmastikule ja lubimört võimaldab kivide liikumist.
1. Töö algas vana müüri puhastamisest, kratsisime olemasolevast müürist välja vana ja pudeda lubjasegu ja puhastasime traatharjadega kivid samblast. Eemaldasime lahtised kivid.
2. Tähistasime nööridega tulevase müüri laiuse ja kõrguse. 
3. Segasime kokku lubimördi, mis koosnes veest, liivast, lubjast ja tsipakesest tsemendist. Segumasin oli abiks. Segu koostis sõltub tõesti müüri otstarbest. Ma panin ühe segumasinatäie peale kotitäie lupja (25 kg) ja siis ladusin masina liiva ja vett täis. Tsementi läks segusse üks-kaks kellutäit. Lubi on muide tõesti väga söövitav, käe peale sattunud lubjaveepritsmed söövitasid naha üpris ruttu auklikuks. Korralikud töökindad on abiks.  
 
4. Järgnes üleüldine lõbus puslemäng, kivide otsimine, veeretamine, kiilude vaheletoppimine, keskosa täitmine väiksemate kividega ja mörtimine. Kõige määravamaks osutus paari alumise kihi tugevus ja jooks, kui see läheb nihu, hakkab ülemine ots ka kergesti loperdama.

Räägiti, et kavalamad mehed ehitasid vanasti endale suure kolmjala külge kiige moodi asjanduse, et raskemaid kive üles saada, meil õnnestus mõned suuremad purakad ka laia laua peal üles veeretada. Hulga talguliste abiga sai tulemus vägagi viisakas. Ja esimese korra kohta ütleks ka - kunstipärane ja omalaadse iseloomuga sein.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar