laupäev, 9. jaanuar 2010

talv

Eesti jõuludest saadik on Moskvas vahetpidamata lund sadanud. Lumevallid ja nende ümber kõndimine ja nende sisse parkimine on saanud moskvalaste lemmik rahvaspordialaks. Uskumatult vaiksed on suures linnas uue aasta esimesed kaks nädalat. Tänavad on tühjad nagu kummituslinnas. Kesknädalal linnas jalutades tabasin end aga rõõmsalt mõttelt: Lapsed on tagasi! (kuskil filmis öeldi vist ka Linnud on tagasi?!?) Igatahes oli kesklinn täis peresid ja vanaemasid ja lapsi, kes juba ise suutsid kõndida. Teel kinno, tsirkusesse, poodi või kuhuiganes, rõõmsate roosade põskedega kubujussikesed vudimas kasukatesse mähitud vanemate käe otsas. Nagu teate, ei ole kesklinn koht kus näiteks käruga vga mugav käia oleks- juba paari teealuse tunneli läbimise ja metroosse minemise järel neavad noored emad end maapõhja, et neil üldse kunagi tuli mõte kodust kaugemale minna kui 1 kilomeeter. Aga koolivaheaegadel on siin alati igasugu üritusi igale eale, nagu traditsioon ette näeb. Rahvas läheb esimest päeva tööle alles 11.jaanuaril.

Loomulikult ei käi see kaubanduse kohta. Kaubamajad surisevad täisvõimsusel hoolimata puhkepäevadest. Tegin ühe tööpäeva lõpul katse jõuda linnaserva kaubanduskeskusesse, kohalejõudmine üksi võttis u.1,5 tundi, esmalt metrooga 12 peatust ja siis bussiga ka veel 40 minutit. Ja see oli kiireim viis, sest autod olid tuisus ummikutes ja linn oli täis avariisid. Igatahes oli seal mitu hektarit poode. Mul oli vaja IKEAt ja Stockmanni ja ausalt öeldas jalad väsisid enne kui ma otsapidi need poekesed üles leidsin. Aga tasuks sain muidugi koju tassida hulga vajalikke asju. Stockmann on ainus koht, kus müüakse täisvalikus Valio piimatooteid, neid mis ei ole piimapulbrist tehtud. Valio piima on vahel kesklinnas ka, aga siis kui kaup tuleb. Ja vahel võid mitu nädalat oodata kuni tuleb uus kaup. Ei ole nii, et piimaauto käib iga päev. Kahjuks kesklinnas enam Stocki pole... Aga seiklus oli see poeskäik ikkagi. Läksin 6st välja ja kodus olin 23.00. sellest teel olemisele kulus 3 tundi. No mis teha kui tahad kodujuustu ja päris jogurtit. Küll teil seal Eestis on ikka hea elu :)

Ahh ja veel, kui juba lobisemisele läks - loomakaitsjad, kes kasukate kasutamist keelavad tuleks korra talve ajal paariks nädalaks Moskva pakasesse saata. Siin ei jää kasukata isendid lihtsalt ellu. Mulle on see külm kuidagi väga talutav ja konti mööda,sest kui temperatuur langes kahekümne seitsmelt üheksateistkümnele, siis tundus nagu oleks sula ja võiks mütsita-sallita välja minna. Kasukat mul küll pole, aga üks lambanahast dubljonka võiks majapidamises olla. No kaalun asja, aga usun, et kevad tuleb enne kui kaalutud saan.

La lõpetuseks- lahe foto, mille leidsin englishrussia lehelt. Sellist keskkondade ja maailmade erinevuse pilti ei näe maailm vist enam kunagi. Venelannad enne ostavad endale Armani kleidi kui perele süüa, et head välja näha.
See ei ole toonase USA esileedi Jacqueline Kennedy kohtumine töölisnaistega- tema kõrval on lillelises kitlis toonane NSVL esileedi -Nikita Hruštšovi abikaasa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar